Domowy syrop z mięty zawsze mam pod ręką. Genialny patent na niego zdradziła mi znajoma

Dodano:
Syrop miętowy Źródło: Shutterstock / Lunov Mykola
Syrop z mięty to słodki dodatek do napojów, deserów oraz drinków. Ten domowy nie ma sobie równych, a robi się go naprawdę łatwo.

Mięta to jedna z tych roślin, które potrafią rozrastać się jak szalone. Jeśli masz u siebie miętę, lub masz możliwość zdobycia bukietu świeżej mięty, zrób z niej rewelacyjny syrop. Ja do tej pory robiłam go nieco inaczej, ale w tym roku zmieniłam lekko przepis. Wszystko za sprawą genialnej rady znajomej, która ma prosty patent na to, aby nie marnować cukru.

Jak zrobić domowy syrop z mięty?

Robienie syropu z mięty jest bardzo łatwe i można to zrobić na dwa sposoby. Ja do tej pory zawsze zalewałam miętę gorącym syropem zrobionym z wody i cukru, odstawiałam na dobę, potem wszystko odcedzałam, dodawałam cytrynę i po zagotowaniu wlewałam syrop do słoiczków. Moja znajoma zwróciła uwagę, że ta metoda sprawia, że dużo cukru się marnuje, ponieważ zostaje on na gałązkach mięty, po odcedzeniu. I to święta racja! Dlatego teraz robię syrop jej metodą: zalewam miętę wodą, a potem z otrzymanego naparu robię pyszny syrop.

Przepis: Syrop z mięty

Domowy syrop miętowy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
24 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 30 gałązek świeżej mięty
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie miętyMiętę zalej wrzątkiem i odstaw na dobę.
  2. Robienie syropuZlej miętowy płyn, dodaj cukier i sok cytryny. Zagotuj i od razu przelewaj do słoików (cukier musi się rozpuścić).

Do czego używać syropu z mięty?

Syrop z mięty można wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkim jest rewelacyjnym dodatkiem do napojów, wystarczy rozcieńczyć go z wodą, dodać kilka plasterków świeżej cytryny orzeźwiający napój gotowy. Syrop można też dodawać do drinków i koktajli. Oczywiście najbardziej klasyczne rozwiązanie to słodzenie syropem herbaty (sprawdzi się zarówno jako dodatek do czarnej herbaty, jak i do zielonej).

Jeśli lubisz miętę w deserach, to miętowy syrop jest wręcz obowiązkowym produktem w domowej spiżarni. Taki syrop można wykorzystać do polania lodów, ciast, dodać do słodkich kremów czy koktajli. Mięta rewelacyjnie łączy się z czekoladą. Mój ulubiony patent, który wykorzystuję już w zimowe miesiące to dodanie odrobiny syropu do gorącej czekolady. Syrop dodaję także do lukru, jeśli chcę uzyskać miętowy smak (miętowym lukrem lubię udekorować ciasta czekoladowe albo cytrynowe).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...